Te orzeźwiające ciasteczka zrobisz w pół godziny. Jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo
Ciasteczka miętowe to deser, który pokochają wielbiciele miętowych słodkości. Mają delikatną, kruchą skórkę i mięciutkie wnętrze, ale zachwycają przede wszystkim smakiem.
Jak zrobić ciasteczka miętowe?
Przygotowanie ciastek jest łatwe, ale przyda się do tego mikser lub robot kuchenny, ponieważ zaczynamy od ubicia masła z cukrem (na tę czynność warto poświęcić nawet 5-6 minut, bo masło ma być jaśniutkie i puszyste). Ważne, aby masło było miękkie. Jajka również warto wyjąć wcześniej z lodówki, ponieważ powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasteczka aromatyzujemy olejkiem miętowym spożywczym. Ważne, żeby był to olejek przeznaczony do celów spożywczych. Olejek można kupić przez internet, ale też w dobrych sklepach z zaopatrzeniem cukierniczym.
Nie przesadź z ilością olejku: jest on dość intensywny i jeśli używasz go pierwszy raz, lepiej dodać mniej, niż o jedną kroplę za dużo. Olejek miętowy ma zwykle dość neutralny kolor, dlatego jeśli chcesz uzyskać efekt zielonych ciasteczek, dodaj do nich odrobinę barwnika w żelu lub w proszku.
Inspiracja: na ciasteczkach przed pieczeniem możesz dodatkowo ułożyć listki świeżej mięty.
Przepis: Ciasteczka miętowe
Proste ciasteczka z miętą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 246 w każdej porcji
Składniki
- 280 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2-4 krople olejku miętowego spożywczego
dodatkowo:
- zielony barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaMasło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując, dodaj olejek miętowy i barwnik. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli i wymieszaj.
- Pieczenie ciasteczekCiasto nakładaj łyżką lub gałkownicą na wyłożoną papierem blachę. Piecz ok. 12-14 minut w temperaturze 190 stopni. Zostaw na blasze do wystudzenia.
Gotowe ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową. Czekolada doskonale pasuje do mięty.
Inne pomysły na ciasteczka z miętą
Ciasteczka z miętą można też zrobić bez olejku miętowego, chociaż jest to najprostsza opcja. Można też do aromatyzowania wykorzystać listki świeżej mięty. Zblenduj je wówczas z masłem lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do ciasteczkowej masy. Świeże listki zabarwią ciasto na delikatnie zielony odcień.